Waarom kiezen voor duurzame bouwmaterialen?

In de bouwsector is er een groeiende belangstelling voor duurzame bouwmaterialen. Het gebruik van milieuvriendelijke en hernieuwbare materialen wordt steeds belangrijker om de impact van de bouw op het milieu te verminderen. 

In dit artikel duiken we dieper in enkele veelgebruikte duurzame bouwmaterialen. We bespreken het belang van duurzaam houtgebruik en bekijken verschillende isolatiematerialen die de energie-efficiëntie van gebouwen verbeteren. Verder gaan we in op de voordelen van ecologische verf en koudgebakken bakstenen. Ontdek hoe u deze materialen kunt integreren in uw bouwprojecten voor een groenere toekomst.

Duurzaam Houtgebruik

Hout is een veelzijdig en duurzaam bouwmateriaal dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Bij de keuze voor hout is het belangrijk om te letten op de herkomst en de manier waarop het is geproduceerd. Duurzaam geproduceerd hout draagt bij aan het behoud van bossen en de biodiversiteit.

Er zijn verschillende keurmerken die de duurzaamheid van hout en houtproducten aantonen. Het KOMO-keurmerk garandeert dat het product voldoet aan strenge kwaliteitseisen en is goedgekeurd door onafhankelijke deskundigen. De CE-markering is verplicht voor bouwproducten en geeft informatie over de prestaties en beoogde toepassing.

FSC en PEFC zijn twee wereldwijde keurmerken voor duurzaam bosbeheer. FSC Nederland stimuleert verantwoord bosbeheer door het aandeel FSC-gecertificeerd hout en papier op de Nederlandse markt te vergroten. PEFC hanteert een ‘bottom-up’ benadering waarbij lokale standaarden worden getoetst aan de PEFC-criteria voor duurzaam bosbeheer.

Andere keurmerken zijn STIP, dat garandeert dat al het hout op de markt verantwoord is geproduceerd, en Keurhout, dat staat voor aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout en hout van legale herkomst. HOUT100% is het kwaliteitsmerk voor duurzame houten gevelelementen en biedt zekerheid volgens strenge kwaliteitsnormen en controles.

Massief hout vs laminaat

Bij de keuze tussen massief hout en laminaat zijn er enkele verschillen. Massief houten vloeren gaan langer mee omdat ze meerdere keren geschuurd kunnen worden dankzij de dikke toplaag. Ze vereisen minder verwerking en machines tijdens de productie, wat de uitstoot van schadelijke stoffen vermindert. Massief hout is ook beter recyclebaar omdat er geen lijm in zit.

Laminaat bestaat uit samengeperst afvalhout met een laag kunststof eromheen. Het is eenvoudig schoon te maken zonder schadelijke chemicaliën en gaat relatief lang mee. Hoewel minder duurzaam dan massief hout, is laminaat nog steeds een milieuvriendelijke optie.

Gebruikt hout

Het gebruik van gerecycled of hergebruikt hout is een duurzame keuze. Door oude houten vloeren te demonteren en de materialen te sorteren, kunnen waardevolle grondstoffen worden bewaard en nieuwe producten worden gemaakt. Hergebruik van hout bespaart niet alleen kosten, maar creëert ook een unieke en authentieke uitstraling.

Door bewust te kiezen voor duurzaam geproduceerd hout en aandacht te besteden aan keurmerken, draag je bij aan een gezonde toekomst voor onze bossen en het milieu. Of je nu kiest voor massief hout, laminaat of gebruikt hout, er zijn volop mogelijkheden om op een verantwoorde manier met dit natuurlijke materiaal te bouwen.

Isolatiematerialen

Er zijn verschillende duurzame isolatiematerialen beschikbaar die een uitstekend alternatief bieden voor traditionele opties. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar bieden ook uitstekende thermische en akoestische prestaties.

Houtvezel isolatie

Houtvezel isolatie wordt gemaakt van reststromen van houtzagerijen. Het is een circulair product met een lage ecologische voetafdruk. Houtvezel biedt goede thermische en akoestische isolatie, is dampopen en vochtregulerend. Het is makkelijk te verwerken en veelzijdig inzetbaar voor dak-, muur- en vloerisolatie.

Katoen isolatie

Katoen isolatie, ook bekend als Métisse isolatie, wordt gemaakt van gerecyclede katoenen kleding. Het is een duurzaam alternatief dat bijdraagt aan de circulaire economie. Katoen isolatie biedt goede thermische en geluidsisolatie, is flexibel en vormvast, en is niet irriterend bij de plaatsing.

Schapenwol isolatie

Schapenwol is een natuurlijk isolatiemateriaal met uitstekende isolerende eigenschappen. Het kan meer dan 40-50% van zijn eigen gewicht aan water opnemen zonder de isolatiewaarde te verliezen. Schapenwol is damp-open, brandvertragend en verbetert het binnenklimaat door schadelijke gassen te absorberen.

Hennep isolatie

Hennep isolatie wordt gewonnen uit de vezels van de hennepplant. Het is volledig recyclebaar, grotendeels biobased en heeft uitstekende vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen. Hennep isolatie veroorzaakt nauwelijks huid- en luchtwegirritaties en is bestand tegen schimmels en bacteriën.

Cellulose isolatie

Cellulose isolatie wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier. Het is een milieuvriendelijke optie met goede thermische en akoestische eigenschappen. Cellulose isolatie beperkt condensatie, voorkomt schade door ongedierte en schimmels, en is breed toepasbaar in vloeren, muren en daken.

Grasvezel isolatie

Grasvezel isolatie, ook bekend als Gramitherm, wordt gemaakt van restmateriaal van gemaaid gras en gerecyclede jute vezels. Het biedt bescherming tegen oververhitting in de zomer, heeft een hoog vochtregulerend vermogen en is CO2-positief. Grasvezel isolatie is makkelijk te verwerken en klemvast tussen kepers en balken.

Kurkisolatie

Kurk isolatie wordt gemaakt van de bast van de kurkeik en is een hergroeibaar isolatiemateriaal met een zeer kleine milieu-impact. Het is waterafstotend, schimmelwerend en onaantrekkelijk voor ongedierte. Kurk isolatie biedt goede thermische en akoestische prestaties en is 100% recycleerbaar.

Door te kiezen voor deze duurzame isolatiematerialen, draagt u bij aan een gezondere leefomgeving en vermindert u de impact op het milieu.

Ecologische Verf

Ecologische verf, ook wel bekend als natuurverf, is een duurzaam alternatief voor traditionele verfproducten. Deze verven worden gemaakt van herwinbare grondstoffen zoals lijnolie, harsen en pigmenten uit delfstoffen en oxiden. Hierdoor zijn ze niet alleen milieuvriendelijker, maar bieden ze ook uitstekende bescherming voor oppervlakken.

Soorten natuurverf

Er zijn verschillende soorten natuurverf beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen:

 1. Leemverf: Leemverf van merken zoals Tierrafino en Ecotec is een decoratieve, 100% natuurlijke binnenverf. Het hoofdbestanddeel is leempoeder, gewonnen uit Europese groeves. Dit geeft de verf een zacht-korrelige structuur en een uniek eindresultaat.

 2. Kalkverf: Kalkverf is een natuurlijke verf met een onregelmatige, authentieke uitstraling. Het is geschikt voor binnen en hecht zich op minerale ondergronden zoals cementpleister, zuigende natuursteen en kalkpleister. Door invloed van temperatuur, ondergrond en luchtvochtigheid kan het verkleuren, wat een stijlvolle mediterrane uitstraling geeft.

 3. Lijnolieverf: Uula is een uiterst efficiënte duurzame lijnolieverf van hoogwaardige kwaliteit. Het is gemaakt op basis van uit vlas geperste lijnolie en wordt gekleurd met natuurlijke aardepigmenten. Lijnolieverf is enigszins elastisch en vormt een dampdoorlatende beschermlaag op het hout.

Gebruik en toepassingen

Natuurverf is geschikt voor diverse toepassingen, zowel binnen als buiten. Binnen kan het gebruikt worden voor muren, plafonds, kozijnen en vloeren. Buiten is het geschikt voor het verven van houten schuttingen en de buitenzijde van huizen.

Auro en Ecotec bieden een uitgebreid assortiment natuurlijke verven in verschillende kleuren, waarmee u alles op een verantwoorde manier kunt verven en behandelen. De verven zijn eenvoudig aan te brengen met een roller of kwast.

Voordelen van natuurverf

Het gebruik van natuurverf biedt verschillende voordelen:

 • Damp-open en vochtregulerend, resulterend in een aangenaam binnenklimaat
 • Geen nare geuren tijdens en na het verven
 • Gemaakt van herwinbare grondstoffen, dus milieuvriendelijker
 • Beschermt oppervlakken op een duurzame manier
 • Unieke uitstraling en sfeer

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van natuurverf? Neem dan contact op met de specialisten van Eco-bouwmaterialen. Zij geven u graag persoonlijk advies en helpen u bij het maken van de juiste keuze voor uw project.

Koudgebakken baksteen

Koudgebakken bakstenen zijn een innovatieve en duurzame oplossing voor de bouwsector. TNO heeft een nieuw productieproces ontwikkeld waarbij bakstenen worden geproduceerd zonder extreem hoge temperaturen te gebruiken. In plaats van klei te verhitten tot 1000 à 1200 graden Celsius, maakt het nieuwe proces gebruik van een (alkali) activator. De nabehandelingstemperatuur ligt hierbij slechts tussen de 20 en 50 graden Celsius.

Productieproces

Het koudgebakken productieproces biedt nieuwe mogelijkheden voor de receptuur van de stenen. Er kan gevarieerd worden met textuur, sterkte, kleur en maatvastheid. TNO heeft diverse testen uitgevoerd en monsters geproduceerd om de kwaliteit en mogelijkheden van deze innovatieve bakstenen te onderzoeken. De resultaten zijn veelbelovend.

Voordelen van koudgebakken baksteen

De voordelen van koudgebakken bakstenen zijn talrijk:

 1. Energiebesparing: Door de lage nabehandelingstemperatuur wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt tijdens het productieproces.

 2. Lagere CO2-uitstoot: Het verlagen van de energiekosten draagt bij aan een kleinere ecologische voetafdruk en een reductie in het verbruik van primaire grondstoffen.

 3. Kostenreductie: De lagere energiekosten resulteren in een reductie van de productiekosten voor de fabrikant.

 4. Productontwikkeling: Het koudgebakken proces biedt nieuwe mogelijkheden voor productontwikkeling, zoals extra strakke stenen of dunne gevelpanelen.

Toepassingen

De koudgebakken bakstenen van TNO hebben een veelbelovende toekomst in de bouwindustrie. De komende periode zal in het teken staan van kennisvalorisatie: het brengen van deze nieuwe technologie naar de markt. Architecten en bouwprofessionals kunnen profiteren van de voordelen die deze duurzame bakstenen bieden op het gebied van energiebesparing, CO2-reductie en ontwerpvrijheid.

Conclusie

Duurzaam bouwen is de toekomst. Door bewust te kiezen voor milieuvriendelijke en hernieuwbare materialen, dragen we bij aan het verminderen van de impact op het milieu. Ben je op zoek naar een manier om met duurzame bouwmaterialen te (ver)bouwen? Huur dan een architect gespecialiseerd in duurzaamheid en het gebruik van materialen met een lage ecologische voetafdruk.

Duurzaam houtgebruik is cruciaal, waarbij de herkomst en productiewijze van belang zijn. Keurmerken zoals FSC en PEFC bieden zekerheid over verantwoord bosbeheer. Massief hout heeft voordelen ten opzichte van laminaat als het gaat om levensduur en recyclebaarheid.

Duurzame isolatiematerialen zoals houtvezel, katoen, schapenwol, hennep, cellulose, grasvezel en kurk bieden uitstekende thermische en akoestische prestaties. Ze zijn milieuvriendelijk en dragen bij aan een gezond binnenklimaat.

Ecologische verf, gemaakt van herwinbare grondstoffen, is een duurzaam alternatief voor traditionele verfproducten. Leemverf, kalkverf en lijnolieverf zijn voorbeelden van natuurlijke verven die bescherming bieden en een unieke uitstraling geven.

Koudgebakken bakstenen, ontwikkeld door TNO, zijn een innovatieve en duurzame oplossing. Door het gebruik van een activator in plaats van hoge temperaturen, wordt energie bespaard en de CO2-uitstoot verminderd. Deze bakstenen bieden nieuwe mogelijkheden voor productontwikkeling en flexibiliteit in ontwerp.

Door te kiezen voor duurzame bouwmaterialen, draag je als architect of bouwprofessional bij aan een groenere toekomst. Het is belangrijk om continu op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en innovaties op dit gebied. Samen kunnen we werken aan een houdbare en milieuvriendelijke gebouwde omgeving.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven