Schimmels in huis; oorzaken, voorkomen en bestrijden

Schimmels in je huis, dat wil je echt niet. Toch komt het regelmatig voor dat schimmels zich in woningen nestelen, zelfs zonder dat je het weet soms.

Oorzaken schimmels

Schimmels zoeken altijd een gunstig klimaat waar ze zich kunnen ontwikkelen. Vaak zijn het donkere, vochtige en warme ruimtes die schimmels een perfecte schuilplaats bieden. Een veel voorkomende schimmel in huis is de zwarte schimmel, ook wel Stachybotrys genoemd. Wanneer er een vochtprobleem in huis aanwezig is, zullen schimmels zich maar al te graag in uw woning nestelen.

Maar hoe ontstaat er een vochtprobleem in uw woning?

1. Condensatievocht

Door afkoeling van warme lucht ontstaat er condensatievocht. Een voorbeeld hiervan is de stoom die na het douche of koken vrijkomt en vervolgens neerdaalt op ramen en tegels. Dit gebeurt voornamelijk in een ruimte die niet voldoende kan ventileren. Echter ontstaat condensatievocht niet alleen door douchen en koken, ook door het laten drogen van kleding en uitademing van mensen.

2. Doorslaand vocht

Schimmel in huis is ook een oorzaak van doorslaand vocht. Dit ontstaat vaak door vocht in de gevel. Hierdoor kan de gevel niet goed drogen waardoor het vocht naar de binnenmuur doorslaat. Voornamelijk woningen die wat ouder zijn kunnen hier last van hebben omdat het  verouderde voegwerk vatbaarder is voor doorslaand vocht.

3. Opstijgend vocht 

Een veel voorkomend probleem bij voornamelijk oudere woningen is opstijgend vocht. Dit herken je aan donkere vochtplekken onderaan de muur. Opstijgend vocht ontstaat door het ontbreken van een goed functionerend vochtscherm waardoor grondvocht via de fundering in de muren trekt. Na een verloop van tijd raken de muren door het grondvocht verzadigd waardoor het op sommige plekken nat kan worden. Doordat er zouten en bacteriën in het grondwater aanwezig zijn, kan er ook salpeteruitslag op de muren ontstaan. Dit zijn droge witte plekken die goed zichtbaar zijn op bakstenen muren.

Hoe pak je schimmels aan?

Voordat je schimmels gaat bestrijden met azijn of chemische reinigers zal je eerst de oorzaak van het probleem moeten aanpakken, namelijk het vochtprobleem. Maar hoe pak je dat precies aan?

1. Goed ventileren

Een hoop problemen kunnen voorkomen worden door goede ventilatie zoals een badkamerventilator of aan ventilatieroosters in de ramen. Maar in de meeste gevallen is een mechanisch ventilatiesysteem een betere optie. Hierdoor verkrijg je niet alleen een betere luchtkwaliteit, maar bespaar je ook nog eens op je energierekening. Helaas zal het vochtprobleem niet kunnen oplossen met ventilatie als het doorslaand of optrekkend vocht is. Hiervoor is een specifieke aanpak vereist.

2. Doorslaand vocht bestrijden

Is doorslaand vocht de oorzaak van schimmel in je huis? In de meeste gevallen zal dan de gevel hertelt moeten worden. De gevel kan worden geïmpregneerd met een waterafstotend middel waardoor vocht niet langer kan binnendringen. Daarnaast zijn er ook nog andere mogelijkheden zoals buitengevelisolatie

3. Opstijgend vocht bestrijden

Een effectieve methode om opstijgend vocht te bestrijden is door de gevel te injecteren met speciale chemische vloeistof. Aan de onderzijde van de gevel worden een reeks gaten geboord waar vervolgens het vloeistof een chemische reactie teweeg brengt. Hierdoor zal de gevel geen vocht meer opnemen. 

Schimmels laten verwijderen door een professional

Heb je al schimmels in huis en weet je niet goed hoe je dit het best kunt verwijderen? Kies dan voor een schimmelbestrijdingsbedrijf. Schimmels laten verwijderen wordt altijd aangeraden boven het zelf verwijderen, want dit gaat in de praktijk niet altijd goed. Een bestrijdingsbedrijf heeft de middelen en de kennis om het schimmelprobleem snel en goed op te lossen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven